neleň!

multižánrový
festival
pro všechny
17.-18.
10.2015
slavičín
sokolovna
horákova vila

o nás

Slavičíne, NELEŇ!

Milí NELEŇisti,

na podzim roku 2015 jsme my, tým aktivních občanů, nelenili a zorganizovali startovací ročník multižánrového festivalu NELEŇ!. Odkazovali jsme na práci aktivních mladých osobností města či přilehlého okolí a skutečně nás těší, že jste naši práci ocenili svou účastí. Nadšení většiny z Vás nás povzbudilo k přípravě dalšího ročníku, a tak už pár měsíců pracujeme na tom, abychom byli 16.-18. září 2016 znovu připraveni otevřít brány festivalu. Právě teď tvoříme program a hledáme talentované osobnosti jak z různých profesních, tak zájmových oblastí. A proto nám pište! Doporučte své děti, vnuky, přátele, prostě každého, kdo má o čem vyprávět a inspirovat, na koho jste pyšní, a to nejlépe do 15. 5. 2016 na email nelen@nelen.cz. Společně s naší výzvou o pomoc při hledání každého nadaného si Vás dovolujeme oslovit i s žádostí o jakoukoliv finanční nebo materiální podporu, pro kterou je zřízen transparentní účet č.ú. 2800960500/ 2010, z něhož budeme moci uhradit náklady festivalu. Děkujeme, že NELEŇ! Podporujete, máte zájem  a mluvíte o nás.

 

Za tým NELEŇ!2016

Mgr. Michal Filák, hlavní pořadatel

michal.filak@gmail.com

účinkující

architektura a stavitelství

Zabývá se tvorbou prostředí, ve kterém žijeme a které společně vytváříme. Řeší široké spektrum měřítek a témat, přes urbanismus, navrhování a design jednotlivých budov až po detaily interiéru a užitných předmětů. Poukazuje na fakt, že všichni jsme součástí procesu utváření našeho okolí a měli bychom do něj zasahovat kreativně, ale zároveň zodpovědně.

seznam účinkujících v sekci architektura a stavitelství:

Ing. MgA. Zdeněk Kutra

kutra_zdenek

učitel a výtvarník, garant a moderátor sekce architektura a stavitelství

Žije a pracuje ve Slavičíně. Na GJP učí dějiny výtvarného umění a výtvarnou výchovu. Zabýval se průmyslovým designem, tvorbou interiérů i veřejného prostoru. Uspořádal a nebo se podílel na uspořádání mnoha výstav zejména výtvarného umění nejen ve Slavičíně. Vystavoval na řadě kolektivních výstav a má na svém kontě třicet výstav samostatných. Organizoval malířské plenéry a sochařská sympozia, podílel se na obnově Pivečkova lesoparku. V posledních letech se věnuje hlavně malbě a příležitostně tvorbě vitráží.

Ing. Roman Belžík

belzik_roman

projektant

Pocházím z malé vesničky jménem Rudimov. Po absolvování střední školy stavební ve Valašském Meziřící a následně vysoké školy stavební v Brně, jsem se rád vrátil do našich končin. Momentální pracuji jako OSVČ a zabývám se projektováním pozemních staveb. Obor je mým koníčkem, za což jsem moc vděčný. Můj volný čas rád vyplňuji pořádáním koncertů, cestováním, sportem a debaty s přáteli u dobré kávy.

Bc. Lea Koncerová

koncerova_lea

studentka Fakulty architektury ČVUT

Jmenuji se Lea Koncerová a narodila jsem se ve Slavičíně. Už na základní škole jsem se zamilovala do umění, tvoření a kreativity. Od té doby jsem působila v divadle SemTamFór jako herečka a posléze jako scénografka. Ve svém profesním životě jsem ale dala přednost výtvarnému zaměření, konkrétně studiu architektury na VUT v Brně. Mezi úspěchy na této škole patří především oceněný projekt v rámci Ceny Bohuslava Fuchse za urbanistickou vizi pro města Krems a Kyjov. Také moje bakalářská práce – návrh obytného souboru v Brně – Komíně – byla oceněna v rámci Ceny Bedřicha Rozehnala a nominována na Cenu děkana. Jeden z mých ateliérových projektů se věnuje také Slavičínu a právě tento bych chtěla při přednášce pro Neleň! představit společně s dalšími vizemi a projekty pro naše město. Z hlediska praxe se věnuji tvorbě vizualizací, pracovala jsem pro brněnskou architektonickou kancelář Dimense a současné době pracuji jako interiérový designér ve firmě MYi, která se věnuje návrhům a realizacím především kancelářských a reprezentačních prostor. Mé další směřování se přesunuje do Prahy, kde nastupuji na Fakultu architektury ČVUT. Mojí vášní jsou kopce a hory v jakékoliv formě – s krosnou na zádech, ferratovým úvazem nebo na cyklistickém sedle. Také proto se ráda do Slavičína vracím a objevuji nové a nové lesní cesty.

Ing. arch. Kateřina Fryzelková

fryzelkova_katerina

architektka

Pocházím z Rudimova, malé vesničky blízko Slavičína. Po absolvování zdejšího gymnázia jsem odešla za studiem architektury na Technickou univerzitu do severočeského Liberce, města pod slavným Ještědem. V roce 2013 jsem absolvovala půlroční studijní stáž v belgickém Gentu na univerzitě KU Leuven – Sint Lucas. Po absolvování magisterského studia jsem se přesunula do Prahy, kde v současné době bydlím a pracuji v malém architektonickém studiu Mimosa. Zajímám se o design, hudbu, umění, film a ráda cestuji, nejraději za inspiracemi. Když mám čas, zajdu si na dobrý koncert, výstavu, nebo jen tak posedět do kavárny. Do svého kraje se vracím ráda, i když bohužel ne tak často.

Ing. arch. Karel Humpola

humpola_karel

architekt

Studoval jsem na Fakultě architektury ČVUT v Praze. Během studia jsem se zabýval především Slavičínem. Na univerzitě jsem zpracoval například digitální 3D model centra města a podrobný 3D model kostela sv. Vojtěcha. Pokusil jsem se také aktualizovat dosavadní znalosti o stavebním vývoji našeho chrámu. Zpracoval jsem i několik architektonických studií: „Rekonstrukce hospodářské usedlosti číslo 70 ve Slavičíně“ nebo „Rekonstrukce a návrh nového využití hospodářských budov slavičínské fary“. Své studium jsem završil diplomovou prací, která řeší revitalizaci náměstí Mezi šenky ve Slavičíně. Zajímají mě lokální stavitelské tradice a lidová architektura. Mám respekt k řemeslné zručnosti předků i současníků a rád pracuju na čerstvém vzduchu – se dřevem, s hlínou a hlavně s proutím. Zabývám se také regionální historií a aktivně se podílím na prezentaci nových poznatků širší veřejnosti.

Ing. Diana Orsáková

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

interní doktorand Katedry městského inženýrství FAST VŠB -TUO

O oboru svého povolání jsem měla jasno snad již od dětských let. Stavařina pro mě zkrátka byla jasná volba. Proto má studijní léta započala na Střední průmyslové škole stavební ve Valašském Meziříčí, kde jsem studovala studijní obor Stavební obnova. Poté mé kroky směřovaly do Ostravy na stavební fakultu Vysoké školy báňské- Technické univerzity Ostrava. Zde jsem nejdříve absolvovala čtyřleté bakalářské studium studijního oboru Architektura a stavitelství, a následně magisterského studium oboru Městské stavitelství a inženýrství. Po úspěšném zakončení, kdy jsem za svou diplomovou práci získala Ocenění děkana fakulty, se mi fakultu a především studentský život nechtělo opustit. Proto pokračuji v doktorském studiu. Má disertační práce se věnuje studii adaptability vnějšího prostředí staveb a jejím vlivu na kvalitu bydlení. Podílím se na výuce, píšu vědecké články, účastním se konferencí atd. Praxe je v tomto oboru stejně důležitá jako teorie a proto pracuji jako externista v jedné z ostravských architektonicko-projekční kanceláří. Mezi mé záliby patří sport-běh, hudba a cestování. Dále se zajímám o umění všeho druhu. Poslední dobou nejvíce o interiérový design. Ze současné architektury mne velmi oslovila britská architektka a malířka Zaha Hadid.

umění

seznam účinkujících v sekci umění:

Mgr. Martin Dvořák

dvorak_martin

historik umění, středoškolský pedagog, garant a moderátor sekce umění

Ve svém profesionálním životě se věnuji výuce dějin umění na středoškolském stupni. Mimo tuto hlavní náplň se zabývám také přípravou a realizací výstav či sympozií. Pořádám přednášky, píši texty k výstavám a uvádím je. Vystudoval jsem SUPŠ Uherské Hradišti v oboru užité malby a následně studoval na FF UP Olomouc obor dějiny výtvarných umění. Ve své práci se řídím hesly: „Dějiny umění jsou dějiny čumění!“ a „Umění se musí prožít!“ Tyto myšlenky se po vzoru svých vysokoškolských profesorů snažím vštípit svým studentům! A kam dál mířím? Asi tam, kam mne osud zavane! Umění zdar!

BcA. Petr Domorád

domorad_petr

student FaVU

V roce 2010 jsem odmaturoval na UMPRUM v Uherském Hradišti, obor Tvarování průmyslových výrobků. Nyní jsem studentem 6. ročníku na FaVU v Brně, ateliér Produktového designu. V roce 2013 jsem absolvoval půlroční studijní stáž (ERASMUS) v Estonsku, Tallinn. Tam jsem si oblíbil kresbu, grafiku a grafické techniky, které jsem tam studoval. Nyní se věnuji hlavně kresbě a tetování, ve kterých se snažím pořád zlepšovat. Ale nedávno jsem prošel pár měsíční praxi ve firmě Meduse Design, která se zabývá designem luxusních vodních dýmek a tak konečně trochu uplatňuji obor, který už několik let studuji. Mimo jiné se také věnuji hudbě, od mala hraji na housle a na kytaru, s kapelou máme za sebou několik koncertů po ČR.

Natálie Nepovímová

nepovimova_natalie

studentka VŠUP v Praze, ateliér design oděvu a obuvi

Nyní studuji v prvním ročníku na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru designu oděvu a obuvi pod vedením módní návrhářky doc. Liběny Rochové. Absolvovala jsem Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti v ateliéru designu oděvu. Za poslední roky se mi podařilo získat pár ocenění v soutěžích, účast na pár výstavách např.- 1. místo ve Fashion Games v Praze (červen 2014), finále soutěže Art Room v rámci OAFF v Českém Krumlově (červen 2015), 3. místo na soutěži Doteky módy v Prostějově (duben 2014), Ocenění v soutěžní výstavě Junior design fest Bratislava (duben 2014) // kdyžtak víc zde: http://natalienepovim.wix.com/natalienepovim#!cv/cs9o Design oděvu, obuvi a módních doplňků mě velmi baví a naplňuje, těším se na studium na VŠUP v Praze, zatím v tom hodlám pokračovat jak nejlíp to půjde a uvidíme jak to dopadne.

BcA. Jakub Kliment

kliment_jakub

sochař

V současné době tímto rokem ukončuji studium na Fakultě Výtvarných umění v Brně, v atelieru Michala Gabriela obor sochařství. Během studia pracuji jako sochař (živnostník).

BcA. Eva Jančeková

jancekova_eva

sochařka

Jsem sochařkou. Tento obor jsem začala studovat na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti. Poté rok u Ak.soch. Radima Hankeho na VOŠ umění ve Zlíně. Odtud jsem přesedlala na Ostravskou Univerzitu v Ostravě, také na sochařskou tvorbu a to k Doc. Mgr. Jaroslav Koléškovi, ArtD. Pod jeho vedením studuji aktuálně v magisterském studijním programu. V tvorbě používám klasické sochařské materiály, od kamene, k sádře, přes keramiku až k laminátu. Mou tvorbu jste tento rok mohli vidět v Dole Hlubina v Dolní oblasti Vítkovic a nebo v Dole Michal v Michálkovicích. Primárně se zaměřuji na nefigurativní tvorbu. Většina děl se týká lidského počínání bez přítomnosti člověka jako takového. O důsledcích našich činů. Ať už jsou to důsledky vážné nebo malicherné. Od drancování planety po neustlanou postel. Těžkopádná témata se snažím vyvážit vtipem a nadsázkou. Jednoduše dělám co mě baví a ostatní se na to musí dívat.

Mgr. Lucie Domorádová

domoradova_lucie

asistentka v galerii

Vystudovala jsem Management v kultuře na Filozofické fakultě MU v Brně. Práce v uměleckém provozu mě lákala vždy, proto jsem absolvovala praxe a brigády např. v galeriích nebo aukčním domě. Nyní pracuji v soukromé galerii v Brně jako office manager nebo chcete-li asistentka galeristky. Mou náplní práce je zejména komunikace s umělci a koordinace aktivit v galerii (instalace, deinstalace výstav, příprava vernisáží, propagace atd.).

společenské vědy

Sekce Vám nabízí možnost setkání s mladými odborníky z oblasti pomáhajících profesí a univerzitní půdy. Společnost Vám budou dělat interní doktorandky z Univerzity Palackého v Olomouci a Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, které se podělí o zajímavé projekty ze své akademické práce. Dále se můžete těšit na setkání s ekonomkou a cestovatelkou působící v mezinárodním týmu právníků Frank Bold nebo na humanitární pracovnici, která vyráží na zahraniční mise s Člověkem v tísni. Lokální dění v sociální oblasti pak reprezentuje dvojice terapeutů z nízkoprahového klubu KamPak?.

seznam účinkujících v sekci společenské vědy:

Mgr. Richard Černý

cerny_richard

obchodník, garant a moderátor sekce společenské vědy

Vystudoval jsem obor sociologie na MU Brno, v oblasti sociologického výzkumu jsem také několik let pracoval. Postupně jsem se dostal pracovně spíše k obchodní sféře, nicméně s oborem se stále snažím neztrácet kontakt díky nekončícímu vzdělávání a četbě. V našem mikroregionu se aktivně podílím na kulturních akcích a aktivítách, převážně spojených s Unartem, případně dalšími regionálními skupinami. Ve volném čase aktivně sportuji, jsem vášnivým čtenářem a filmovým fandou.

Mgr. Ivana Častulíková

castulikova_ivana

doktorandka a tajemnice Katedry politologie FF UPOL

Ahoj, studuju doktorské studium mezinárodních vztahů na Katedře politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci. Mám na starosti i některé organizační záležitosti Katedry, ale nejvíc mě baví práce se studenty. Učím jak v českém, tak anglickém jazyce, a to americkou zahraniční politiku a OSN. Zároveň studentům pomáhám s hledáním stáží v zahraničí a jejich vyřizování v rámci programu Erasmus+. Každoročně jezdím se skupinou nejlepších studentů na Model OSN do New Yorku, kde jako jediná česká škola mezi 3.000 studenty z celého světa modelujeme reálné jednání OSN nad aktuálními problémy.

Mgr. Magdalena Hanková

 

hankova_magdalena

PhD. studentka

Magdalena Hanková vystudovala Gymnázium Jana Pivečky ve Slavičíně, je absolventkou oboru sociální pedagogika na FHS UTB ve Zlíně a v současné době je studentkou doktorského studijního programu Pedagogika na téže univerzitě. V rámci své diplomové práce se zabývala partnerskými vztahy a sexualitou osob s tělesným postižením a za tuto získala ocenění rektora UTB. V dubnu 2016 by navíc tato práce měla vyjít v knižní podobě. V rámci své disertační práce se zabývá problematikou emocionálních a sociálních potřeb žáků s tělesným postižením v prostředí střední školy. Také tato práce by se měla v roce 2018 dočkat knižního vydání. Své studium vnímá jako příležitost, jak si rozšířit obzory, potkat nové lidi a především přispět k odstranění některých mýtů o životě a vzdělávání osob s postižením. Ve volném čase dopisuje pro časopisy Vozíčkář a Sociální služby. V minulosti byla šéfredaktorkou časopisu UnArt – revue nejen o kultuře a spoluorganizovala Benefici bez bariér. Když chce „vypnout“ od akademických povinností, ráda zajde do kina, divadla, na koncert anebo prostě jen posedět s přáteli.

Mgr. Kristýna Dvořáková

dvorakova_kristyna

vedoucí sociální služby a terapeutka

Celý svůj profesní život působím v neziskovém sektoru v regionu Slavičínska. Původně jsem chtěla být zdravotní sestřičkou, poté učitelkou a výsledkem je práce v pomáhajících profesích, kde se pohybuji na pomezí sociální práce a terapie. Vystudovala jsem obor Učitelství sociálních a zdravotních předmětů pro střední školy na Univerzitě Palackého v Olomouci a již během svého studia jsem začala pracovat v Nízkoprahovém zařízení KamPak?. Tady se více než šest let věnuji sociální a terapeutické práci s dětmi, mládeží a rodinami a od roku 2012 klub manažersky vedu. Mé další pracovní aktivity pak zahrnují oblast projektového managementu, poradenskou práci s uchazeči o zaměstnání a koordinační činnost spojenou s prevencí kriminality. V práci i v soukromém životě se nechávám inspirovat postmoderními přístupy a snažím se rozvíjet to, co je funkční a užitečné. Baví mě hudba a lidé kolem mě. Na Neleň! se můžeme potkat hned několikrát, a to na workhopu, kde vás seznámím s metodou Kids´skills a pak taky u povídání o tom, co vám může do života přinést program Erasmus. Těším se na VÁS!

Mgr. Marcela Janáčková

janackova_marcela

humanitární pracovník

Studium mezinárodního rozvoje mě zaválo z Olomouce do Francie, později Mongolska, kde jsem v roce 2012 byla na 3 měsíční rozvojové stáži v rámci programu GLEN a nakonec do středu Afriky. V Demokratické republice Kongo jsem v triku Člověka v tísni strávila dohromady 17 měsíců, nejprve jako programový stážista, později jako projektový manažer humanitárního projektu v oblasti vody-hygieny a výživy, který jsme nedávno dokončili. Poznávat svět z pracovní perspektivy „rozvojáře“ mě naučil vstřebávat kontrasty, mít v záloze víc než plán B, rozvíjet trpělivost a porozumění lidem. Těm tam, jak těm tady.

Mgr. Michal Filák

filak_michal

pedagogický pracovník

Pracuji v Nízkoprahovém zařízení KamPak?. Jsem vedoucí pracoviště Slavičín a také pedagogický pracovník. Vystudoval jsem obor Učitelství společenských věd pro ZŠ a SŠ a Filozofii. Věnuji prací s dětmi, mládeží a mladými dospělými, při které se snažím aplikovat metody Na řešení orientovaného přístupu. Specializuji se na aplikaci těchto postupů do doučování a také na socioterapeutickou činnost. Ve volném čase pořádám ve Slavičíně koncerty nezávislých kapel.

Bc. Žaneta Goňová

gonova_zaneta

ekonomka / účetní

Žaneta v rámci bakalářského studia daňového poradenství strávila půl roku na univerzitě v portugalské Coimbře v rámci studijního programu Erasmus. Po několika pracovních zkušenostech v nadnárodních korporacích, se rozhodla zužitkovat nabyté znalosti v neziskovém sektoru. Nyní pracuje v organizaci Frank Bold jako ekonomka/účetní. Po večerech se snaží dopsat diplomovou práci a zakončit tak studium humanitní environmentalistiky na Fakultě sociálních studí v Brně. Její oblíbenou volnočasovou aktivitou je zdolávání horských vrcholů, poznávání jiných kultur, míst a ochutnávání cizokrajných jídel.

věda a výzkum

Sekce se zaměřuje na seznámení veřejnosti se světem přírodních věd a výzkumu. Byť se s vědou výzkumem setkáváme téměř každý den, často si to ani neuvědomujeme. Cílem je ukázat význam vědy v praktickém životě a přiblížit složitou problematiku výzkumu všem.

seznam účinkujících v sekci věda a výzkum:

František Saňák

sanak_frantisek

student 6. ročníku všeobecného lékařství na Fakultě vojenského zdravotnictví a Lékařské fakultě v Hradci Králové

Svou vědeckou „kariéru“ jsem započal během druhého ročníku studia na Lékařské fakultě v Hradci Králové. Po obohacujícím úvodním roce jsem se připojil k projektu vedeném panem prof. Boštíkem na Fakultě vojenského zdravotnictví v HK. Náš projekt se zabývá studiem funkcí imunitních buněk krátce po narození. Tyto přirozené imunitní buňky ještě nemají vyvinuty mechanismy, kterými by mohly čelit případným patologickým procesům v novorozeneckém těle – především nádorům krevních buněk. Aby byli tito „přirození buněční zabíječi“ (NK Cells) schopni fungovat v časném stádiu vývoje jedince tak jako v dospělém a již plně vyvinutém organismu, byl vyvinut proces stimulace imunitních buněk v laboratorních podmínkách. V rámci hodnocení efektu této stimulace byla odhalena zcela unikátní, odbornou veřejností dosud nepopsaná schopnost jedné skupiny buněk vytvářet efektivní enzymy v mnohem větší míře, než bylo dosud pozorováno. Výsledky práce celého vědeckého týmu jsem obhajoval na několika studentských vědeckých konferencích národní i mezinárodní úrovně a byl za ně oceněn řadou vyznamenání. Nejen za tyto úspěchy a další vědecké/klinické aktivity ve světě (USA, Německo, Švýcarsko, Holandsko,…) jsem byl poté vyznamenám Cenou primátora města HK za studentskou tvůrčí činnost v roce 2014 a nominován na Cenu Josefa Hlávky 2015.

Mgr. Monika Paúrová

paurova_monika

doktorand/vědecký pracovník PřF UK Praha – chemik

Jsem studentkou čtvrtého ročníku doktorského studia oboru anorganické chemie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Ve výzkumné skupině koordinační a bioanorganické chemie se věnuji základnímu výzkumu nových kontrastních látek, které nacházejí uplatnění především na poli nukleární medicíny. Jedná se zejména o zobrazovací metody a o léčbu nádorového onemocnění. Téma tohoto projektu mě zaujalo již v prvním ročníku VŠ díky propojení se všemi oblastmi chemie, ale také svým přesahem do biologických a medicínských oborů. Po ukončení mého studia na UK bych ráda své kroky směřovala na zahraniční pracoviště, kde bych se chtěla věnovat podobné oblasti bádání. Na Neleň! jsem si pro vás připravila krátkou prezentaci týkající se mého výzkumu. Prezentace má ukázat, že anorganická (koordinační) chemie nachází uplatnění nejen v různých chemických odvětvích, ale také nalézá mnohá využití i v oblasti humánní medicíny.

Mgr. Petr Daněk

danek_petr

postgraduální student

„Pocházím z malé vesničky u Uherského Hradiště, považuji se za molekulárního biologa a jsem zapřísáhlý ateista a skeptik. Své první laboratorní dovednosti jsem si osvojil na Univerzitě Palackého v Olomouci, po jejímž absolutoriu jsem strávil několik měsíců na stáži na Barbara Ann Karmanos Cancer Institute v Detroitu. Magisterský titul jsem následně získal na Univerzitě Karlově v Praze, kde nyní působím jako postgraduální student na Ústavu molekulární genetiky pod hlavičkou AVČR.“

Bc. Jana Fryzelková

fryzelkova_jana

studentka

Jsem studentkou oboru Genetika, molekulární biologie a virologie na Univerzitě Karlově v Praze. Aktuálně dokončuju studium psaním diplomové práce v Laboratoři genomové integrity na Ústavu molekulární genetiky Akademie věd v Praze. Často se musím potýkat s dotazy typu – co je to makro-mikro-molekulární biologie? I když jsou biologie, věda a výzkum mojí velkou láskou, v budoucnu neplánuju pokračovat ve studiu postgraduálu, ale spíše se chci věnovat popularizaci vědy. Věda a výzkum jsou totiž důležité, jenže řada lidí si to neuvědomuje nebo má problém s pochopením témat výzkumů. Právě proto bych se chtěla soustředit na práci s veřejností a dětmi a umožňovat jim vhled do někdy trochu složitého světa vědy a biologie. Jsem aktivní členkou popularizačního projektu Přírodovědci.cz. Na Neleň jsem si pro vás připravila vedle prezentace také molekulární pokus, kdy si budete moci domů odnést svoji vlastní vyizolovanou DNA!

Bc. Kateřina Jiráková

jirakova_katerina

studentka

Jsem členka skupiny Experimentální částicové fyziky ve Společné laboratoři optiky a studentka 5. ročníku Aplikované fyziky na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Účastním se výzkumu probíhajícím na experimentu ATLAS v laboratoři CERN se sídlem ve Švýcarské Ženevě. K mým úspěšně dokončeným projektům patří studie zlepšení rozsahu měření detektoru ALFA, v rámci níž jsem navrhla nastavení magnetů, které bude použito na Velkém hadronovém urychlovači (LHC v CERNu). V současnosti pomáhám při vývoji časového detektoru (TOF), a který, stejně jako ALFA, detekuje prolétávající protony. Také se věnuji studiu tzv. difrakční částicové fyziky. Tako partie se věnuje procesům, kdy při srážce protonu s protonem jeden, nebo oba protony tuto srážku přežijí a letí dále urychlovačem pod velmi malým úhlem. Příležitostně se účastním různých akcí popularizujících částicovou fyziku (Veletrh vědy a výzkumu na UP, přednášky pro středoškoláky, etc).

Ing. Lukáš Münster

munster_lukas

student / výzkumný a projektový pracovník CPS

Jsem absolventem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně studijního programu Chemie a technologie materiálů se zaměřením Inženýrství polymerů, v rámci studia jsem absolvoval půlroční zahraniční stáž na Chalmers University of Technology ve Švédsku. V současné době studuji doktorský studijní program v oboru Technologie makromolekulárních látek a jsem interním pracovníkem vědecko-výzkumného Centra Polymerních Systémů pod UTB ve Zlíně. Z hlediska odborné činnosti se zabývám přípravou a využitím nanočástic různých materiálů, dále pak využitím modifikovaných biopolymerů. Kromě vlastních publikačních aktivit jsem taktéž spoluautorem několika užitných vzorů zaobírajících se ukotvením aktivních nanočástic na různých nosičích. V rámci svého působení na Centru Polymerních Systémů se podílím na řešení zadaných projektů a následného publikování v mezinárodních periodikách. Po ukončení studia plánuji zůstat na akademické půdě, popř. vycestovat na další zahraniční stáže.

technologie

Prakticky od dob průmyslové a vědecko-technické revoluce jsou lidé na technologiích závislí, pro některé jsou pak nedílnou součástí životů. Ale i tak se najde stále určitá část veřejnosti, pro kterou je cokoliv technického španělská vesnice. Právě proto si tato sekce složená z absolventů technologických oborů dala za cíl ukázat veřejnosti několik zajímavých produktů a služeb, které jsou užitečné pro použití v každodenním životě.

seznam účinkujících v sekci technologie:

Ing. Tomáš Dulík, PhD.

dulik_tomas

vysokoškolský pedagog, garant a moderátor sekce technologie

Ing. Pavel Studeník

studenik_pavel

Quality Engineer

Předmětem mého studia bylo rozpoznávání řeči a obrazu v oboru IT, ve svém volném čase se zabývám vývojem interaktivních aplikací, studoval jsem FIT na VUTbr. Jsem zaměstnán v zahraničním firmě Red Hat, kde se zabýváme Linux Enterprise Solution pro velké společnosti. Doufám, že jednou se mi podaří rozjet vlastní startup a uživit jím malou firmu.

Bc. Petr Zvoníček

zvonicek_petr

programátor

Studuji poslední ročník magisterského studia na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně a během toho pracuji jako vývojář mobilních aplikací. Aktivně se zajímám o vývoj software, UX a dopad informačních technologií na člověka. Několik mých aplikací zvítězilo v soutěžní přehlídce AppParade, jsem tvůrcem aplikace iPumpuj, která se stabilně umisťuje mezi nejstahovanějšími českými iOS aplikacemi. Informační technologie vnímám jako prostředek k usnadnění problémů v různých oborech lidské činnosti.

MgA. Michal Ščuglík

scuglik_michal

Z osmiletého Slavičínského gymnázia jsem přešel na Střední uměleckoprůmyslovou školu do Uherského Hradiště na obor užitá malba. Jelikož mě vždy zajímalo IT zvolil jsem vysokou školu zaměřenou na digitální design. Po několikaletém studiu a zaměstnání na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně jsem přešel do Zlínské digitální agentury Madeo, kde pracuji jako kodér a zaměřuji se převážně na vývoj webu. To co mně hlavně zajímá je interakce a virtuální prostředí. Snažím se programovat a ve volné čase vyvíjíme počítačové a mobilní hry. Experimentuji i s mikrokontrolery a různými senzory pro interaktivní instalace.

Ing. Jiří Sviták

svitak_jiri

programátor

Jirka pochází z Petrůvky. Vystudoval Fakultu informačních technologií na VUT v Brně, během studia pracoval jako programátor a správce sítě v Unartu Slavičín. Pak pracoval čtyři roky v americké firmě Red Hat v Brně, kde měl možnost jezdit na konference do zahraničí jako účastník a dokonce i jako přednášející. Přednášel jako host na Masarykově univerzitě v Brně, na UTB ve Zlíně i na odborných konferencích v Praze a v Kyjevě. V současné době pracuje jako programátor ve Vídni. Zajímají ho také služby pro online vzdělávání. Ve volném čase rád cestuje, dobrovolničí a tancuje.

Ing. Tomáš Zemánek

zemanek_tomas

vývojář softwaru pro CNC

Zabývám se vývojem real-time systému, kteří řídí CNC stroje. V rámci systému jsem nejvíce zodpovědný za vývoj modulu který sleduje pohyb CNC stroje a například brání kolizím s ostatními CNC stroji a jinými objekty. Dále jsem zodpovědný za měření výkonu našeho systému a občas pomáhám s vývojem nových typů mechanismu které dosud v našem systému nejsou. Oblast ve které se profesně pohybuji jsem studoval v oboru Mechatronika na Strojírenské Fakultě VUT. Nevím jaké úspěchy jmenovat, protože jsem zastáncem toho, že člověk by se neměl dívat na dosažené úspěchy ale spíše po jaké cestě jde.

mimo sekce

seznam účinkujících bez přiřazené sekce:

Bc. Štěpán Hrabovský

hrabovsky_stepan

student Nábytkového inženýrství na Mendelově Univerzitě v Brně

Studuji poslední rok Nábytkového inženýrství s tím, že jsem si studium proložil zahraničním studijním pobytem ve Slovinsku a zahraniční stáží v Holandsku. Dále jsem jedním z členů nezávislého uskupení HAW, které pravidelně pořádá koncerty kapel z alternativní scény. Po škole přemýšlím nad prací na volné noze.

Jan Žák

zak_jan

farmář

Jsem šťastně ženatý farmář a řezník z Rudimova se třemi dětmi. Od svých 18 let farmařím v obci Rudimov. Ve své práci dosahuju výborných výsledků v chovu a šlechtění ovcí plemene Romney Marsh, dále se zaměřuji na chov krav plemene Aberdeen Angus. V roce 2014 jsem se společníky založil v Rudimově zpracovnu masa „Maso z lůky“, která využívá technologie „staření“ neboli zrání. Námi zpracované maso je doceňováno mnohými kuchaři pro svou přirozenou vůni a chuť. Dále se zabývám dovozem speciálních zařízení pro manipulaci a převoz zvířat na volných pastvinách. Ve svém volném čase jsem se podílel na organizování lokálních kulturních a hudebních akcí, jako byli Festiválek, Lebeda či BrutalPop na Lebedě.

Mgr. Vít Zemčík

zemcik_vit

motion designer

Pracuju jako motion designer, takže propojuji grafický design s animací. Po bakalářském studiu digitálních médií jsem nastoupil do týmu vizuální prezentace České televize, kde jsem měl na starosti především grafiku sportovního kanálu ČT4. Po třech letech jsem se přesunul do londýnského studia Mainframe, kde jsem se věnoval televizním i jiným komerčním projektům a od loňského podzimu jsem zpátky v Praze a působím ve studiu Oficina, které patří mezi evropskou špičku televizní grafiky. O historii televizní grafiky a jejím potenciálu v kontextu mediální konvergence jsem napsal magisterskou diplomku. Kromě televizních a reklamních projektů rád realizuju vlastní animace nekomerčního charakteru – moje úvodní znělky pro festivaly TypeTalks a TEDx Hradec Králové se dostaly mezi nominovaná videa na European Design Awards v kategorii Motion Graphics.

Bc. Radomír Zlámal

zlamal_radomir

montér

Vystudoval jsem na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně bakalářský obor Technologická zařízení. Pracuji jako montér na montáži ve firmě NTS Prometal. Ve svém volném čase se zabývám plastikovým modelářstvím a 3D tiskem.

Ing. Adam Hrabina

hrabina_adam

Supplier Quality Engineer

Absolvent Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství na VŠB-TU Ostrava. V současné době pracující pro mezinárodní společnost vyrábějící spotřební elektroniku na pozici „inženýr dodavatelské kvality“. Rád by se s Vámi podělil o zkušenost, které nabyl jako zaměstnanec tří mezinárodních korporací pocházejících z odlišných světadílů, zemí, kultur.

Věra Pokorná

pokorna_vera

Zálibou ve fotografování – zachycování momentů, scenérií, situací, tvorbě a skládáním obrazu, jsem se ve svém životě, tímto vyjadřovacím způsobem, realizovala na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, kde jsem vystudovala Užitou fotografii a média. Výtvarným směrem jsem se dále vydala cestou pedagogickou – momentálně studiem na Masarykově univerzitě v Brně, kde se zabývám nejen zmíněným, ale také českému jazyku, který mám neméně v oblibě. Fotografování je zálibou, která mi dokáže přinést mnohé. Nejen v mé osobní tvorbě, ale také radosti z fotografování kulturních akcí v mém kraji, mé známé, v momentech, které si nemusí uvědomovat, přičemž vzniknou báječné vzpomínky.

kapely

kalle

Kalle se vám se svými pomalými a naléhavými melodiemi dostanou pod kůži už po první písničce. Veroničin hlas doplněný o kytaru a aranže vás vtáhnou do vašeho vlastního světa a pokud ostatní z publika dovolí, můžete se těšit na opravdu nevšední koncertní depresičku. Něco jako trip-hop bez hopu.

prodavač

Generační zpověď chlápka z maloměsta, který se nikdy nestyděl za popové kořeny. Sporto byli průkopníci diverze popu do punku a DIY, Šampón pak pokračoval sólovými projekty, ty dorostly až do další kapely jménem Prodavač. Čtyři kamarádi, kterým to šlape jako blázen. Loňské skvělé album Malý ráje budiž toho důkazem.

neřvi mi do ucha

Neřvi mi do ucha sami sebe škatulkují jako introvertní disko. Kombinace slovenského vokálu, jednoduchých melodií a klarinetu či saxofónu místy opravdu vyzívá k tanci, avšak melancholie jejich písniček je všudypřítomná. Jsme sami zvědaví, v jakém rozpoložení je publikum přijme. Budeme tancovat, nebo smutnit?

morton mabel

Začínající projekt mladých studentů a studentek žijících v Praze je pro Neleň! tím pravým. Do Slavičína přijedou v premiérové sestavě – piano, violoncello, elektronické aranže a vokály. Nechme se překvapit jejich aktuálním repertoárem.

welders

Dva chlápci, co si říkají „Svářeči“, si pro návštěvníky připravili set plný experimentů. Bicí, k tomu didgeridoo a občasné vokály. To pravé na závěr dlouhého večera. Rozbití očekáváno, jiskry snad létat nebudou.

program

sobota

grafický plán:

program_saturday

 

podrobný rozpis:

podrobný rozpis:

sokolovna – sál

13:00

zahájení akce

Michal Filák

Oficiální zahájení multižánrového festivalu Neleň!, úvodní slovo

14:00 – 16:00

věda a výzkum

Kateřina Jiráková, Lukáš Münster, Monika Paúrová, Jana Fryzelková, František Saňák, garantem sekce je Petr Daněk

Sekce se zaměřuje na seznámení veřejnosti se světem přírodních věd a výzkumu. Byť se s vědou setkáváme téměř každý den, často si to ani neuvědomujeme. Cílem je ukázat význam vědy v praktickém životě a přiblížit složitou problematiku výzkumů všem. Mladí vědci a mladé vědkyně vám prostřednictvím prezentací a diskuze objasní svou práci na zajímavých projektech. Víte třeba, jak vypadá takový běžný den vědce? Nebo co se ve skutečnosti skrývá pod, pro mnohé hrozivými, pojmy částicová fyzika a molekulární biologie? Ne? Tak to určitě přijďte!

16:00 – 18:00

architektura a stavitelství

Karel Humpola, Diana Orsáková, Kateřina Fryzelková, Lea Koncerová, Roman Belžík, garantem sekce je Zdeněk Kutra

Sekce architektura a stavitelství má pro vás připravené přednášky s aktuální tématikou veřejného prostoru. V jednotlivých prezentacích bude rozebírán například historický vývoj města, téma bezbariérovosti, problémy veřejných prostorů v našem obytném prostředí, prezentovány budou místní zajímavé a dosud nerealizované projekty, a na závěr vám srozumitelně vysvětlíme, jak vůbec takové projektování probíhá a jaké má fáze.

Seznam přednášek v sekci architektura a stavitelství:
Několik poznámek ke stavební historii Slavičína (Karel Humpola)
Bezbariérovost – parametr kvality veřejných prostor (Diana Orsáková)
Veřejné prostory v našem obytném prostředí (Kateřina Fryzelková)
Ze šuplíků – aneb Projekty a vize pro Slavičín (Lea Koncerová)
Projekt, základ kvalitní stavby (Roman Belžík)

koncert kapel:

19:30 – 20:00

morton mabel

Začínající projekt mladých studentů a studentek žijících v Praze je pro Neleň! tím pravým. Do Slavičína přijedou v premiérové sestavě – piano, violoncello, elektronické aranže a vokály. Nechme se překvapit jejich aktuálním repertoárem.

20:30 – 21:30

neřvi mi do ucha

Neřvi mi do ucha sami sebe škatulkují jako introvertní disko. Kombinace slovenského vokálu, jednoduchých melodií a klarinetu či saxofonu místy opravdu vyzívá k tanci, avšak melancholie jejich písniček je všudypřítomná. Jsme sami zvědaví, v jakém rozpoložení je publikum přijme. Budeme tancovat, nebo smutnit?

22:00 – 23:00

prodavač

Generační zpověď chlápka z maloměsta, který se nikdy nestyděl za popové kořeny. Sporto byli průkopníci diverze popu do punku a DIY, Šampón pak pokračoval sólovými projekty, ty dorostly až do další kapely jménem Prodavač. Čtyři kamarádi, kterým to šlape jako blázen. Loňské skvělé album Malý ráje budiž toho důkazem.

23:30 – 00:30

kalle

Kalle se vám se svými pomalými a naléhavými melodiemi dostanou pod kůži už po první písničce. Veroničin hlas doplněný o kytaru a aranže vás vtáhnou do vašeho vlastního světa a pokud ostatní z publika dovolí, můžete se těšit na opravdu nevšední koncertní depresičku. Něco jako trip-hop bez hopu.

1:00 – 1:30

welders

Dva chlápci, co si říkají „Svářeči“, si pro návštěvníky připravili set plný experimentů. Bicí, k tomu didgeridoo a občasné vokály. To pravé na závěr dlouhého večera. Rozbití očekáváno, jiskry snad létat nebudou.

horákova vila

14:15 – 14:45

o GLENu aneb jak se učit globálně

Marcela Janáčková

GLEN (Global Education Network of Young Europeans) umožňuje mladým lidem učit se o světě v souvislostech, vycestovat do zemí globálního Jihu a tyto souvislosti si odžít, sdílet a předat dál. O tom, jak GLEN vzdělává a co se v něm dá naučit sám o sobě a vlastní kultuře, bude povídat Marcela Janáčková, která se ročního programu zúčastnila v roce 2012.

14:45 – 15:30

humanitárním pracovníkem v Kongu

Marcela Janáčková

Jaká je zblízka země poničená občanskou válkou, proslavená deštným pralesem, gorilami, krvavými minerály a zbraněmi? A jací jsou lidé, kteří v ní žijí? Demokratická republika Kongo pohledem projekťáka na humanitární misi Člověka v tísni.

15:30 – 16:30

kids´ skills – problém nebo dovednost?

Kristýna Dvořáková, Michal Filák

Hodinový workshop pro všechny, na které se obrací děti se svými problémy. Ať už jste sociální pracovník, pedagog, rodič, prarodič, sourozenec, tetička nebo strýček… hodně pomoct můžete už jen tím, jakým způsobem budete s dítětem o daném tématu mluvit. Terapeuti, kteří se specializují na práci s dětmi, mládeží a rodinou, se s vámi podělí nejen o své vlastní zkušenosti, ale nabídnou také možné způsoby, jak přemýšlet a mluvit s dětmi o tom, co je trápí a zároveň podporovat řešení těchto situací. Těšíme se na vás!

16:30 – 17:30

aktivismus právem a cestování pro začátečníky

Žaneta Goňová

Rekonstrukce státu, Občan 2.0, odpovědná energetika či odpovědné počínání korporací. To jsou hlavní témata, na kterých v současné době pracuje jedna z větších českých nevládních neziskových – Frank Bold. V této organizaci, složené převážně z právníků, Žaneta pracuje téměř 5 let a přiblíží vám ji z pohledu neprávníka. Žaneta taky ráda cestuje, a pokud bude čas a zájem, dá vám tipy, jak cestovat nízkonákladově a přitom zábavně a zajímavě (aspoň tedy z jejího pohledu).

17:30 – 18:30

co přináší Erasmus?

Kristýna Dvořáková, Štěpán Hrabovský

Erasmus+? Co nebo kdo to je a mnohem více se můžete dozvědět v sobotu od 17:30. Prezentovat budou Kristýna Dvořáková, která se díky tomuto programu mohla zúčastnit studijního pobytu pro pracovníky z nízkoprahových klubů na Slovensku a Štěpán Hrabovský, který studoval jeden semestr v hlavním městě Slovinské republiky a také absolvoval dvouměsíční stáž v designovém studiu v holandském Rotterdamu.

http://www.naerasmusplus.cz/ | http://www.reinierdejong.com

18:30 – 19:30

bubenický workshop

Jiří Nedavaška

Bubenické dílny jsou výborným prvkem indoorových i outdoorových aktivit zaměřených na teambuilding. Tato nabídka je určena poradenským a vzdělávacím firmám, které svým klientům z řad firem nabízejí vzdělávací a firemní programy všeho druhu. Dílny lze pojmout jako muzikoterapii, relaxaci nebo jako aktivitu podporující teambuiding. Takhle je definován bubenický workshop, který proběhne v sobotu večer i na Neleň pod vedením Jiřího Nedavašky.

sokolovna – atrium

14:00 – 20:00

mapa pocitů

Roman Belžík, Lea Koncerová, Kateřina Fryzelková, Karel Humpola, Diana Orsáková

Mapa pocitů umožňuje vyjádřit každému svůj názor na (vystavěné) prostředí (centrální části) města. Pomocí barevných značek s různými významy je možné v mapě označit místa, která nás nenechávají chladnými – v pozitivním i negativním smyslu. Zároveň je volitelně možné přidat k označené situaci její konkrétní popis. Cílem je vzájemně konfrontovat názory občanů na různé prostory, budovy, místa a situace, a tím poskytnout zpětnou vazbu místní samosprávě pečující o dominantní množství veřejných prostor, ale i soukromým vlastníkům nemovitostí, které se fyzicky, nebo jen pohledově podílejí na obrazu města.

sokolovna – šatna

15:00 – 18:00

modelování hlavy z hlíny a „odlej sa“

Jakub Kliment, Eva Jančeková

Eva Jančeková vám představí odlévací a formovací techniku zvanou Lifecasting. Je to zábavná a rychlá forma tvorby odlitku přímo z těla, kdy po sejmutí formy získáme přesnou kopii včetně detailů pórů, jizviček a podobně. Materiál pro tvorbu formy je hypoalergenní a tudíž bezpečný a vhodný pro kohokoliv. Uvidíte postup tvoření formy a samotné odlití. Divák si odlije svou část těla a odnese si ji ve formě sádrového odlitku nebo jako čokoládové lízátko.

sokolovna – okolí

15:00 – 18:00

workshop výroby betonových květináčů

Diana Orsáková

Směs cementu vody a dalších příměsí nazývanou beton jistě všichni známe. Pro svou pevnost v tlaku je jedním z nejdůležitějších materiálů využívaných ve stavebnictví. Jedná se o výjimečný materiál, jehož historie sahá až do období antiky, kdy z něj vznikaly první monumentální stavby starověkého Říma, jako například obrovská monolitická kopule na Pantheonu o průměru 43,3 m a vážící 5000 tun. Beton se v současné době stal velmi oblíbený u různých skupin umělců, kteří našli jeho nové využití v designu. Vnikají tak velmi zajímavá díla jako například dekorační osvětlení, stoly, umývadla nebo dokonce oděvy. Cílem tohoto workshopu je vyzkoušet si práci s tímto materiálem a vytvořit si vlastní designový kousek v podobě vázy či mísy.

18:00 – 20:30

finger paint

Pavel Studeník

Finger Paint je interaktivní kreslení po stěně budovy. Myšlenka aplikace Finger paintu je kreslit bez jakéhokoliv nástroje pouze prostřednictvím prstu. Princip spočívá v nasvícení prstu uživatele a snímání jeho pohybu. Stíněné halogenové světlo vytvoří hranici mezi tmou a světlem. A po vložení prstu do nasvíceného pole je jeho pohyb ihned rozpoznán kamerou.

21:00 – 21:30

fireshow

Uskupení performerů z okolí Bojkovic nám v sobotu předvedou co taková fireshow vlastně je. Pro představu jde o kombinace žonglování s ohněm pomocí různých nástrojů jako řetězů, tyčí, lan, míčků a pohybového umění jako tance. Často bývá vystoupení doprovázeno například skupinkou hráčů na bubínky djembe apood.

sokolovna – pravý balkon

14:00-20:00

výstava umělecké sekce

Jakub Kliment, Eva Jančeková, Petr Domorád, Natálie Nepovímová

Abyste si neřekli, že artisté z umělecké sekce přišli na Neleň jen tak “tlachat”, tak si pro vás také připraví autorskou “mini” výstavu prací. K vidění budou sochy Jakuba Klimenta a Evy Jančekové, dále něco z grafické tvorby Petra Domoráda či Natálie Nepovímové, studentky designu oděvu a obuvi.

sokolovna – ostatní

14:00-19:00

neleň a pojď se vyfotit

Věra Pokorná

Už jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo, kdybyste si nechali narůst knír? Movember se blíží a není jenom pro muže! Co kdybyste si zvolili jiné povolání a stali na moment vědcem či architektem? V rámci doprovodného programu si to můžete zkusit a nechat se tak zvěčnit na fotografiích, které budou zveřejněny na webu www.nelen.cz. Cílem je především zlepšení nálady sobě a ostatním, vedle toho podpoříte multižánrový festival Neleň!

neděle

grafický plán:

program_sunday

 

podrobný rozpis:

sokolovna – sál

13:00 – 15:00

umění

Petr Domorád, Lucie Domorádová, Jakub Kliment, Eva Jančeková, Natálie Nepovímová, garantem sekce je Martin Dvořák

Každý člen umělecké sekce vám nejdříve krátkou self-prezentací představí, co ve svém oboru tvoří, jaké úspěchy má za sebou a jakým směrem se momentálně ubírá, popřípadě chce v budoucnu ubírat. Společně s publikem se pak umělci budou snažit najít odpovědi na otázky, k čemu umění v dnešní uspěchané době slouží a proč je tak důležité pro zdravou společnost. Dále vybídnou k debatě o možné budoucnosti festivalu Neleň! jako o hlavní reprezentativní akci města Slavičín a o potřebě otevřeného prostředí pro diskuzi mezi městem a odbornou veřejností.

15:00 – 17:00

společenské vědy

Ivana Častulíková, Kristýna Dvořáková, Magdalena Hanková, Žaneta Goňová, Marcela Janáčková, Michal Filák, garantem sekce je Richard Černý

Členové sekce společenské a humanitní vědy se vám v neděli prvně představí v krátkých výstupech a seznámí vás s oblastmi, kterými se ve své praxi zabývají. Dozvíte se o tom, jak se ke své práci dostali nebo na jaké cíle dále míří. O zajímavé povídání tak nebude nouze. V druhé půlce programu pak s vámi chceme rozdiskutovat otázky týkající se možností občanského aktivismu a dobrovolnictví na lokální úrovni nebo myšlenku vzniku komunitního centra ve Slavičíně.

17:00

ukončení

Michal Filák

Závěrečné slovo a zhodnocení multižánrového festivalu Neleň!

horákova vila

13:00-15:00

technologie

Pavel Studeník, Jiří Sviták, Michal Ščuglík, Tomáš Zemánek, Petr Zvoníček, garantem sekce je Tomáš Dulík

Prakticky od dob průmyslové a vědecko-technické revoluce jsou lidé na technologiích závislí, pro některé jsou pak nedílnou součástí životů. Ale i tak se najde stále určitá část veřejnosti, pro kterou je cokoliv technického španělská vesnice. Právě proto si tato sekce složená z absolventů technologických oborů dala za cíl ukázat veřejnosti několik zajímavých produktů a služeb, které jsou užitečné pro použití v každodenním životě. V rámci naší sekce vám konkrétněji představíme a společně rozdiskutujeme následující témata: vzdělávání online, práce z domu, od umění k IT, studium informatiky vs. praxe, budoucnost v IT vs. budoucnost bez IT a chytré telefony a vývoj aplikací pro ně.

15:00-16:00

motion capture

Vít Zemčík

Motion design je svébytný obor sdružující výrazové prostředky animace a grafického designu. Své uplatnění najde od filmových titulkových sekvencí, přes televizní znělky a reklamní tvorbu po video projekce a interaktivní animovanou grafiku. Vít Zemčík se motion designem zabývá od bakalářského studia digitálních médií, dva a půl roku měl na starosti vizuální podobu sportovního kanálu České televize, dva roky sbíral zkušenosti s mezinárodními klienty v londýnském studiu Mainframe a v současné době působí v oceňovaném pražském studiu Oficina. Na vybraných ukázkách ze své tvorby představí obor samotný a také, jak vznikají práce pro klienty jako Fox Sports, MTV, Nova Sport nebo TEDx

Přednáška proběhne online

16:00-16:30

znáte nějakého farmáře?

Jan Žák

Desetiletý příběh Jana Žáka, farmáře z Rudimova. Od prvních 70 ovcí, 12 krav a jednoho půjčeného traktoru ke 400 ovcím, 70 kravám a dvěma traktorům. O zpracovávání masa v Rudimově a spolupráci s jinými farmáři z regionu. O ochraně motýlů na lukách Bílých Karpat. Okrajově o ekologickém chovu ovcí a dobytka a plánech do budoucna.

16:30-17:00

život v nadnárodní společnosti

Adam Hrabina

Říká se, že když dva dělají totéž, není to totéž. Prostřednictvím zkušeností získaných prací na stejné pozici pro zahraniční společnosti z celého světa jsem měl možnost poznat mnoho lidí pocházejících z odlišných národností, kultur a především s různým přístupem k práci. O tyto postřehy bych se s vámi rád podělil ve své prezentaci.

sokolovna – atrium

12:30 – 17:00

mapa pocitů

Roman Belžík, Lea Koncerová, Kateřina Fryzelková, Karel Humpola, Diana Orsáková

Mapa pocitů umožňuje vyjádřit každému svůj názor na (vystavěné) prostředí (centrální části) města. Pomocí barevných značek s různými významy je možné v mapě označit místa, která nás nenechávají chladnými – v pozitivním i negativním smyslu. Zároveň je volitelně možné přidat k označené situaci její konkrétní popis. Cílem je vzájemně konfrontovat názory občanů na různé prostory, budovy, místa a situace, a tím poskytnout zpětnou vazbu místní samosprávě pečující o dominantní množství veřejných prostor, ale i soukromým vlastníkům nemovitostí, které se fyzicky, nebo jen pohledově podílejí na obrazu města.

sokolovna – šatna

13:00 – 15:00

jak na izolaci DNA a 3D tisk?

Jana Fryzelková, Radomír Zlámal

Krátká ukázka jedné z nejzákladnějších metod molekulární biologie. Zájemci si mohou zkusit sami vyizolovat svou vlastní dědičnou informaci, tedy DNA a poté si ji odnést domů. Víte, jak vůbec vypadá taková DNA? To budete moci zjistit s pomocí 3D tiskárny, díky které získáme 3D model DNA ve zvětšené verzi. 3D tiskem a jeho možnosti vás také provedeme. Přijďte a dozvíte se mnoho informací a dalších zajímavostí!

sokolovna – okolí

13:30

komentovaná prohlídka města Slavičín

Roman Belžík, Lea Koncerová, Kateřina Fryzelková, Karel Humpola, Diana Orsáková

V naši architektonické procházce vás provedeme hlavními veřejnými prostory Slavičína. Místa, která dobře znáte a denně je míjíte, jsou důležitými faktory pro utváření obrazu našeho města. Zkuste se na ně s námi podívat v novém světle. Pomůžeme vám definovat jejich hlavní problémy, zdůraznit klady a také ukázat nová řešení, na několika vybraných ideových projektech od místních architektů. Budete mít také jedinečnou příležitost zkusit si město projít jako vozíčkář nebo slepec pochopit tak důvody, proč je důležité řešení bezbariérovosti a jak se takovým lidem ve městě orientuje. I stará známá místa vás mohou překvapit!

sokolovna – pravý balkon

14:00 – 20:00

výstava umělecké sekce

Jakub Kliment, Eva Jančeková, Petr Domorád, Natálie Nepovímová

Abyste si neřekli, že artisté z umělecké sekce přišli na Neleň jen tak “tlachat”, tak si pro vás také připraví autorskou “mini” výstavu prací. K vidění budou sochy Jakuba Klimenta a Evy Jančekové, dále něco z grafické tvorby Petra Domoráda či Natálie Nepovímové, studentky designu oděvu a obuvi

sokolovna – ostatní

14:00 – 17:00

neleň a pojď se vyfotit

Věra Pokorná

Už jste někdy přemýšleli, jaké by to bylo, kdybyste si nechali narůst knír? Movember se blíží a není jenom pro muže! Co kdybyste si zvolili jiné povolání a stali na moment vědcem či architektem? V rámci doprovodného programu si to můžete zkusit a nechat se tak zvěčnit na fotografiích, které budou zveřejněny na webu www.nelen.cz. Cílem je především zlepšení nálady sobě a ostatním, vedle toho podpoříte multižánrový festival Neleň!

galerie

Foto by Věra Pokorná

kontakty

Zde najdete kontakty na pořadatele festivalu Neleň!:

Mgr. Michal Filák

filak_michal

E-mail: michal.filak@gmail.com

Telefon: 739 656 660

Manažer festivalu a fundraisingu

Mgr. Kristýna Dvořáková

dvorakova_kristyna

E-mail: dvorakova.njp@gmail.com

Telefon: 776 673 995, 774 099 456

Finanční manažerka festivalu a podpora koordinace účastníků

Ing. Roman Belžík

belzik_roman

E-mail: projektant@romanbelzik.cz

Telefon: 605 339 819

Koordinátor hudebního programu

Bc. Štěpán Hrabovský

hrabovsky_stepan

E-mail: hrabovskystepan@gmail.com

Telefon: 737 060 981

Koordinátor PR festivalu

Michal Kliment

E-mail: kliment@nelen.cz

Telefon: 777 835 670

Koordinátor webu a technické zajištění festivalu

Mgr. Ivana Častulíková

castulikova_ivana

E-mail: i.castulikova@centrum.cz, ivana.castulikova@gmail.com

Telefon: 737 431 041

Podpora PR festivalu

Martin Číž

E-mail: cizm@centrum.cz, cizm404@gmail.com

Telefon: 728 951 282

Koordinátor materiálního zajištění festivalu

Mgr. Martin Dvořák

dvorak_martin

E-mail: talafa@centrum.cz, lotharhofmann4@gmail.com

Telefon: 739 385 547

Koordinátor umělecké stránky festivalu

Mgr. Zuzana Kujová

E-mail: zuzana.kujova@gmail.com

Telefon: 737 159 800

Koordinátorka spolupráce s Nadací Jana Pivečky

Mgr. Renata Štrbáková

strbakova_renata

E-mail: renata.strbakova@gmail.com

Telefon: 737 562 147

Koordinátorka účastníků a informačního stánku